Hoe belangrijk is de menselijke factor in projecten?

Een van de grootste uitdagingen binnen projecten is de ontwikkeling van het projectteam. De uitdaging zit in het feit dat het team bestaat uit verschillende individuen, met verschillende achtergronden en ervaringen, uit verschillende functionele gebieden en soms met tegenstrijdige agenda’s. Dit is van grote invloed op het verloop en uitkomst van een project.

De projectleider is meestal niet hun direct leidinggevende en kan daarom niet altijd autoriteit inzetten om de betrokkenheid bij het project af te dwingen. Sterker nog, dat is niet nodig en wenselijk. 

Er zijn andere, betere manieren voor een projectleider om de betrokkenheid bij de doelstellingen van het project te vergroten. 

In ons streven naar projectexcellentie overtreft één vraag alle andere; hoe leiden, beïnvloeden en inspireren we mensen binnen het projectteam om effectiever samen te werken? 

Waarom projecten mislukken?

Als je projectleiders vraag naar waarom projecten mislukken krijg je meestal dezelfde antwoorden. De antwoorden bestaan ​​meestal uit redenen zoals gebrek aan middelen, slechte communicatie, onduidelijke doelstellingen, concurrerende prioriteiten, reikwijdte en andere. De factor die het vaakst wordt vergeten is ook de belangrijkste – de menselijke factor. 

Meer aandacht voor de verbinding tussen mens en techniek

Bij het werk van projectleiders staat sturing vanuit het contract op inhoud vaak voorop. Aandacht voor de open samenwerkingsrelatie blijft onderbelicht. Voor de onderlaag op gevoels­niveau is dan onvoldoende ruimte. Vanuit onze persoonlijke ervaring zien we dat een intensievere persoonlijke reflectie en veel meer gebruik maken van onderliggende gevoelens van projectdeelnemers leidt tot een hogere effectiviteit. Dat is projecten leiden voorbij het contract.

Projectsucces verhogen

Het uitvoeren van projecten is in hoge mate mensenwerk. Aandacht voor de mens in het project verhoogt het projectsucces doordat de samenwerking en communicatie in het team verbetert. Het gevolg is dat de kwaliteit van de output van het team verbetert. Hierbij blijft sturing op tijd, kosten en kwaliteit van belang. De input verschuift echter naar investeren in mensen en het vertrouwen in een team. Deze investering verdient zich terug doordat de motivatie en waardering van projectteamleden toenemen. Het gezien worden als mens is óók in de techniek de succesfactor.

KMOB heeft de ontwikkeling van groepen vanuit het perspectief van de procesbegeleiding onderzocht en dit resulteerde in een handzaam model: het groepsontwikkelings- of GO-model

Ontwikkel inzicht in menselijk handelen

KMOB heeft een special trainingsprogramma voor projectleiders ontwikkeld: Excelleren als Projectleider. Vergroot je inspirerend vermogen en bouw aan verbindingen in je team en daarbuiten. Versterk je regievoering, laat de mensen om je heen excelleren, ontwikkel jezelf structureel en duur­zaam met dit programma. 

In het programma zitten meerdere momenten van individuele coaching en intervisie. Je leert van je eigen en andere verhalen, knelpunten en resultaten door goed te reflecteren op je eigen rol, aanpak, gevoelens en ervaringen. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van je eigen team(s) binnen jouw organisatiecontext. Zo worden jouw bestaande projectmanagement skills uitgebreid met inzicht in het menselijk handelen. Je krijgt meer inzicht in je eigen persoonlijkheid. Je ontdekt patronen in je eigen denk­ en handelswijzen, die van je teamleden en je samenwerkingspartners. Je leert hoe je hier effectiever mee kunt omgaan en veel meer verbindend regie kunt voeren.

Meer informatie of aanmelden voor een intakegesprek voor het programma ‘Excelleren als Projectleider’? Neem gerust contact met ons op.

KMOB doet onderzoek in de infra sector, legt relaties met andere sectoren en wil zo dienstbaar zijn aan de verbetering van de sector.