Intervisie

Intervisie is een gestructureerde vorm van peer coaching die steeds populairder wordt onder professionals in verschillende werkvelden. Het is een waardevol instrument voor professionele ontwikkeling en groei, of je nu werkzaam bent in de zorg, infra/bouw of andere sectoren. Maar wat houdt intervisie precies in en waarom is het zo belangrijk?

Wat is intervisie?

Intervisie is een gestructureerde vorm van collegiale coaching of groepscoaching. Het houdt in dat een groep professionals regelmatig bij elkaar komt om werkgerelateerde problemen, uitdagingen of kwesties te bespreken en elkaar feedback en advies te geven. Intervisie wordt veel gebruikt als een middel voor professionele ontwikkeling en ondersteuning voor individuen en teams in verschillende werkvelden. Het doel van intervisie is om kennis, ervaringen en inzichten te delen en om samen tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen voor de problemen die besproken worden. Het is een effectieve manier om te leren van elkaars ervaringen en om je eigen professionele ontwikkeling te bevorderen.

Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is belangrijk omdat het kan bijdragen aan professionele ontwikkeling en groei. Door regelmatig met collega’s samen te komen en werkgerelateerde problemen en uitdagingen te bespreken, kun je nieuwe inzichten en ideeën opdoen. Dit kan leiden tot betere beslissingen en een verbeterde kwaliteit van het werk.

Een ander voordeel van intervisie is dat het de werksfeer kan verbeteren. Door open en constructief te communiceren en elkaar feedback te geven, kan er meer begrip en respect ontstaan tussen collega’s. Dit kan leiden tot een meer positieve werkcultuur en betere samenwerking binnen teams.

Daarnaast kan intervisie bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling en groei. Door te luisteren naar de ervaringen van anderen en feedback te krijgen op jouw eigen aanpak, kun je jezelf beter leren kennen en je vaardigheden en kwaliteiten verder ontwikkelen. Dit kan je helpen om jezelf te verbeteren en nieuwe carrièremogelijkheden te ontdekken.

Tot slot kan intervisie helpen om problemen op te lossen en betere oplossingen te vinden. Door met een groep samen te werken, kun je verschillende perspectieven en ideeën verzamelen en oplossingen bedenken die je misschien anders niet had bedacht. Dit kan leiden tot een hogere kwaliteit van het werk en meer tevredenheid bij de klanten.

Kunnen wij je helpen met intervisie?

Hierboven kun je zien dat intervisie een waardevol instrument kan zijn voor professionele ontwikkeling en groei. Door intervisie kun je leren van elkaars ervaringen en kennis delen. Het kan bijdragen aan het oplossen van problemen en het ontwikkelen van nieuwe inzichten en ideeën.

Heb je hulp nodig bij het opzetten en organiseren van intervisie? KMOB is ontwikkelaar van organisatiecultuur, leiderschap en visie. Voornamelijk binnen de sectoren infra en zorg.