Weerstand bij ontwikkelen? Sluit echt aan!

Een team of een hele organisatie is gewend om taken op een bepaalde manier te doen. Dat is zo gegroeid, onderdeel geworden van de cultuur “zo doen wij dingen hier” en op het eerste oog niet eenvoudig te veranderen. Zodra er gesproken wordt over veranderingen in werkwijze wordt er weerstand ervaren. 

Vaak willen mensen wel veranderen, maar willen ze niet veranderd worden. Een vast ingesleten werkwijze voelt comfortabel, je weet wat er verwacht wordt en hoe je er toe moet komen. Verandert er iets, dan zal je moeten wennen aan het nieuwe en komt er onzekerheid om de hoek kijken. Waar ben ik aan toe en kan ik wel aan alle verwachtingen voldoen?

Als een verandering van bovenaf opgelegd wordt, verzetten mensen zich hiertegen omdat ze de manier waarop de verandering doorgevoerd wordt niet fijn vinden. “Zo doen wij dat hier” kan bijvoorbeeld als weerstand worden ervaren.

Veranderen van een team of organisatie is heel wat anders dan veranderen vanuit het team of organisatie (organisch ontwikkelen). Het eerste leidt vaak tot weerstand en stilstand, zeker als managers blijven vasthouden aan hun klassieke veranderaanpak: planmatig en soms zelf een tikkie een “moeten”. Het tweede, veranderen vanuit de mensen, verhoogt de kans op succes, omdat medewerkers zich gezien en gehoord voelen. De verantwoordelijkheid krijgen en mee mogen doen veranderd de mindset.

SNELHEID

Een belangrijk aspect van ontwikkelen zonder weerstand is snelheid. Houd het aantal ontwikkelingen dat tegelijkertijd loopt in de gaten. Welke inspanning wordt er van de mensen gevraagd? Te veel betekent overbelasting, waardoor mensen afhaken. Aansluiten op de mensen blijft van belang, dus als het nodig is moet je besluiten om de ontwikkelingen te temporiseren. Juist een moment van rust in de ontwikkeling geeft een team of organisatie de gelegenheid om de ontwikkelingen in de praktijk te laten integreren in de het dagelijkse ritme. Het aanvoelen van de juiste snelheid is een belangrijke taak van de facilitator/ organisatieontwikkelaar. 

Organisch ontwikkelen sluit aan bij het ritme, de cadans van mensen, een team of organisatie. Deze werkwijze vraagt om aanpassingsvermogen van de leidinggevenden en de facilitator (begeleider).

AAN DE SLAG MET ORGANISCH ONTWIKKELEN?

KMOB is ontwikkelaar van organisatiecultuur, leiderschap en visie, voornamelijk binnen de sectoren infra en zorg. Wij hebben tal van organisaties begeleidt bij het doorlopen van ontwikkelingen. Neem gerust contact met ons op en we praten u graag bij over de mogelijkheden.