De impact van procesbegeleiding

Wat mij in de dagelijkse praktijk bezig houd is de interactie tussen teamleden (afdelingen, project teams, integrale projectmanagement teams (IPM)). Experts, goed in hun vak en rol, staan voor hun eigen taken. Ik zie vaak een tunnelvisie op deze taken, waardoor de interactie tussen de teamleden naar de achtergrond raakt. En juist deze interactie is van belang om samen succes te bereiken. Hoe kan de projectmanager/leider deze interactie bereiken en welke rol heeft de projectmanager hierin? Hoe kan projectsucces worden bereikt door groepsontwikkeling? Dat zijn de vragen die mij er toe hebben gezet om in het voorjaar van 2015 onderzoek te doen en een artikel hierover te schrijven.

Projectsucces? Teamsucces? Mijn antwoord is emotionele intelligentie en zelfbewustzijn: de mens en de begeleiding van het team, staat centraal, waardoor het team de kans heeft om succesvol te zijn. Ik gun jouw en je projectteam projectsucces door zelfreflectie en zelfbewustzijn. Waarom gun ik je dat? Omdat ik zelf de transformatie heb ondergaan van focus op hardskills naar focus op zowel hardskills als softskills. Ik heb ervaren wat het betekent om mij bewust te zijn van wat ik ervaar en bewust bezig te zijn met een verandering in mijn houding en gedrag, waardoor de mensen om mij heen gemotiveerd worden om hun taak te doen. En daarom wil ik graag de kennis en inzichten die ik heb opgedaan met u delen:

Succesvolle projectteams – de impact van procesbegeleiding.

Dat is de titel van mijn artikel. In deze intro lees je een kort voorproefje van dit artikel. In het artikel heb ik het over projectleiders (projectmanagers) en hun team. Echter in plaats van projectleider kan je ook je eigen rol invullen die je binnen een team hebt.

Procesbegeleiding is onmisbaar voor projectsucces/teamsucces. De samenwerking in een team bepaalt immers of het gewenste resultaat ook werkelijk behaald wordt.

De samenwerking wordt op haar beurt weer bepaald door de mate waarin zelfkennis, zelfreflectie en het onderlinge vertrouwen in een (project)team zijn ontwikkeld. De cruciale vraag is hoe deze elementen zo ingezet kunnen worden dat het succes van een team verbetert.

Om deze vraag te beantwoorden, maak ik in dit artikel gebruik van een systematisch maar praktisch overzicht van zaken die relevant zijn voor het vergroten van vertrouwensrelaties in projectteams.

Meer vertrouwen leidt tot succesvollere projectteams. Maar wat verstaan we precies onder een succesvol projectteam? Ik onderscheid twee belangrijke aspecten. Een succesvol projectteam:

  • Is een team dat leiding ontvangt van een leider die zich bewust is van wie hij is, en die weet welk effect zijn handelen heeft op het team en de teamleden;
  • Is een team waarin de leden in alle openheid, van mens tot mens samenwerken, zonder ‘eilandvorming’. 

Wat projectsucces is, wordt in het artikel nader gedefinieerd. Een bewuste leider bouwt aan de twee pijlers van projectsucces.

  • De eerste pijler wordt gevormd doordat de teamleden elkaar helpen. 
  • De tweede pijler wordt gevormd doordat de teamleden elkaar vertrouwen. 

Deze twee pijlers worden bereikt door zes fasen van groepsontwikkeling te doorlopen (het Groepsontwikkelingsmodel). Op deze zes fasen gaat het artikel nader in, waarbij verdiepingsslagen worden gemaakt door in te gaan op de gebruikte kernwoorden.