Het belang van intervisie voor professionele ontwikkeling en groei

Intervisie is een gestructureerde vorm van peer coaching die steeds populairder wordt onder professionals in verschillende werkvelden. Of je nu werkzaam bent in de zorg, infra/bouw of andere sectoren, intervisie kan een waardevol instrument zijn voor professionele ontwikkeling en groei. Maar wat houdt intervisie precies in en waarom is het zo belangrijk? In deze blogpost zullen we deze vragen beantwoorden en meer inzicht geven in de voordelen van intervisie.

Wat is intervisie?

Intervisie is een gestructureerde vorm van collegiale coaching of groepscoaching. Het houdt in dat een groep professionals regelmatig bij elkaar komt om werkgerelateerde problemen, uitdagingen of kwesties te bespreken en elkaar feedback en advies te geven. Intervisie wordt veel gebruikt als een middel voor professionele ontwikkeling en ondersteuning voor individuen en teams in verschillende werkvelden. Het doel van intervisie is om kennis, ervaringen en inzichten te delen en om samen tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen voor de problemen die besproken worden. Het is een effectieve manier om te leren van elkaars ervaringen en om je eigen professionele ontwikkeling te bevorderen.

Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is belangrijk omdat het kan bijdragen aan professionele ontwikkeling en groei. Door regelmatig met collega’s samen te komen en werkgerelateerde problemen en uitdagingen te bespreken, kun je nieuwe inzichten en ideeën opdoen. Dit kan leiden tot betere beslissingen en een verbeterde kwaliteit van het werk.

Een ander voordeel van intervisie is dat het de werksfeer kan verbeteren. Door open en constructief te communiceren en elkaar feedback te geven, kan er meer begrip en respect ontstaan tussen collega’s. Dit kan leiden tot een meer positieve werkcultuur en betere samenwerking binnen teams.

Daarnaast kan intervisie bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling en groei. Door te luisteren naar de ervaringen van anderen en feedback te krijgen op jouw eigen aanpak, kun je jezelf beter leren kennen en je vaardigheden en kwaliteiten verder ontwikkelen. Dit kan je helpen om jezelf te verbeteren en nieuwe carrièremogelijkheden te ontdekken.

Tot slot kan intervisie helpen om problemen op te lossen en betere oplossingen te vinden. Door met een groep samen te werken, kun je verschillende perspectieven en ideeën verzamelen en oplossingen bedenken die je misschien anders niet had bedacht. Dit kan leiden tot een hogere kwaliteit van het werk en meer tevredenheid bij de klanten.

Hoe organiseer je intervisie?

Het organiseren van intervisie vergt enige planning en voorbereiding, maar kan uiteindelijk zeer de moeite waard zijn. Hieronder bespreken we enkele stappen die je kunt nemen om intervisie op te zetten en te organiseren.

  1. Identificeer de behoeften en doelstellingen: Voordat je begint met het organiseren van intervisie, is het belangrijk om de behoeften en doelstellingen te identificeren. Denk na over wat je wilt bereiken met intervisie en wie erbij betrokken moet zijn.
  2. Stel een groep samen: Een intervisiegroep bestaat meestal uit 4 tot 6 personen. Het is belangrijk dat deze personen een vergelijkbare achtergrond en ervaring hebben en elkaar kunnen ondersteunen in het werk. Het is ook belangrijk dat de groepsleden openstaan voor feedback en zich willen inzetten voor het proces.
  3. Plan de bijeenkomsten: Intervisiebijeenkomsten vinden meestal eenmaal per maand plaats en duren 1,5 tot 2 uur. Het is belangrijk om een vaste dag en tijd te kiezen die voor alle deelnemers werkt. Plan de bijeenkomsten bij voorkeur vooruit, zodat de deelnemers zich erop kunnen voorbereiden.
  4. Bepaal de structuur en regels: Het is belangrijk om duidelijke regels en structuur te hebben voor de intervisiebijeenkomsten. Bespreek bijvoorbeeld hoe lang elke deelnemer de tijd krijgt om een probleem te presenteren, welke vragen er gesteld kunnen worden en welke feedback gegeven mag worden.
  5. Begeleid het proces: Het kan nuttig zijn om een externe begeleider te hebben die het intervisieproces in goede banen leidt. Een begeleider kan de groep helpen om de structuur en regels te begrijpen en ervoor zorgen dat iedereen evenveel aan bod komt.
  6. Evalueer en verbeter: Het is belangrijk om regelmatig de intervisiebijeenkomsten te evalueren en te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Bespreek bijvoorbeeld hoe de bijeenkomsten verlopen en of de doelstellingen worden behaald. Gebruik deze feedback om het proces verder te verbeteren.

Kunnen wij je helpen met intervisie?

In deze blogpost hebben we laten zien dat intervisie een waardevol instrument kan zijn voor professionele ontwikkeling en groei. Door intervisie kun je leren van elkaars ervaringen en kennis delen. Het kan bijdragen aan het oplossen van problemen en het ontwikkelen van nieuwe inzichten en ideeën. Wij hopen dat deze blogpost je geïnspireerd heeft om intervisie toe te passen in je eigen werkveld. Hulp nodig bij intervisie? KMOB is ontwikkelaar van organisatiecultuur, leiderschap en visie. Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag om de juiste richting te vinden.

Over ons

We werken met name in Infra en Zorg. In de laatste sector kan KMOB alle ervaring die is opgedaan in Infra toepassen. Dat maakt ons onderscheidend, vanwege het perspectief. Daarbij zijn we echte procesdenkers: we denken in stappen en doen dat procesmatig. We verbinden proceskennis uit de infra met mensgericht handelen.


REFERENTIE ZIEKENHUIS RIVIERENLAND

“Als eerste en m.i. het belangrijkste heb ik er veel van geleerd, meer dan dat ik in eerste instantie had verwacht. Je bent een prettig en rustig persoon om mee te praten en je geeft vertrouwen. Ik merkte dat je elke keer goed voorbereid naar de supervisie kwam en goed terug kon halen waar we het over hadden (gehad). Dit maakte samen met het doorvragen dat ik wel verder moest. Leuk en leerzaam vond ik toen je over een eigen werkervaring iets vertelde. Dat was zeker ook een moment voor mij waardoor ik op mijzelf kon reflecteren, maar het geeft tevens inzicht “