Intervisie vs. Supervisie: Wat zijn de verschillen en waarom zijn ze belangrijk?

Professionele ontwikkeling is een continue reis, waarbij leren en groeien essentieel zijn om de beste versie van jezelf te worden in je vakgebied. Twee belangrijke methoden die professionals hierbij ondersteunen zijn intervisie en supervisie. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gehaald, hebben ze elk hun eigen unieke aanpak en voordelen.

In deze blogpost verkennen we de verschillen tussen intervisie en supervisie, en waarom ze beide waardevol zijn voor professionele groei.

Wat is Intervisie?

Intervisie is een gestructureerde vorm van collegiale coaching of groepscoaching. Het vindt plaats wanneer een groep professionals regelmatig bijeenkomt om werkgerelateerde problemen, uitdagingen of kwesties te bespreken. Tijdens deze bijeenkomsten geven de deelnemers elkaar feedback en advies. Het doel van intervisie is om kennis, ervaringen en inzichten te delen, en gezamenlijk nieuwe oplossingen te bedenken voor de problemen die besproken worden.

Intervisie wordt veel gebruikt als middel voor professionele ontwikkeling en ondersteuning, zowel voor individuen als teams in verschillende werkvelden. Door deel te nemen aan intervisie, kunnen professionals leren van elkaars ervaringen en hun eigen professionele ontwikkeling bevorderen.

Waarom is Intervisie belangrijk?

Intervisie draagt bij aan professionele groei op verschillende manieren:

  1. Kennisdeling: Door regelmatig met collega’s samen te komen en werkgerelateerde problemen te bespreken, kun je nieuwe inzichten en ideeën opdoen die je anders misschien niet zou hebben overwogen.
  2. Verbeterde Beslissingen: De collectieve wijsheid van een groep kan leiden tot betere beslissingen en een hogere kwaliteit van werk.
  3. Verbeterde Werksfeer: Door open en constructieve communicatie kan er meer begrip en respect ontstaan tussen collega’s, wat leidt tot een positievere werkcultuur en betere samenwerking.
  4. Persoonlijke Ontwikkeling: Door te luisteren naar de ervaringen van anderen en feedback te ontvangen op je eigen aanpak, kun je jezelf beter leren kennen en je vaardigheden verder ontwikkelen.
  5. Innovatieve Oplossingen: Door verschillende perspectieven te verzamelen, kunnen er innovatieve oplossingen ontstaan die de kwaliteit van het werk verhogen en de tevredenheid van klanten verbeteren.

Wat is Supervisie?

Supervisie is een gestructureerd proces waarin je reflecteert op je eigen handelen en leert van je eigen ervaringen. Dit gebeurt onder begeleiding van een supervisor, die je helpt om je vaardigheden en kennis te vergroten en je persoonlijke groei te stimuleren. Supervisie kan zowel individueel als in een groep plaatsvinden.

In tegenstelling tot intervisie, waar de nadruk ligt op wederzijdse coaching tussen gelijken, is supervisie meer gericht op het ontvangen van begeleiding van een ervaren professional. De supervisor biedt een externe blik op je werkpraktijk en helpt je bij het reflecteren op je handelen, het ontwikkelen van je vaardigheden en het bereiken van persoonlijke groei.

Reflecteren op je eigen handelen

Een belangrijk aspect van supervisie is het reflecteren op je eigen handelen. Dit betekent dat je kritisch kijkt naar je eigen werkpraktijk en nadenkt over wat goed gaat en wat beter kan. Deze reflectie helpt je om effectiever om te gaan met cliënten, klanten en collega’s, en draagt bij aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Meerwaarde van Supervisie

Supervisie heeft veel voordelen voor professionals in verschillende werkvelden:

  1. Verhoogde Vaardigheden en Kennis: Supervisie helpt je om je professionele vaardigheden en kennis te vergroten, wat leidt tot een betere prestatie in je werk.
  2. Persoonlijke Groei: Door te reflecteren op je eigen handelen en feedback te ontvangen, kun je jezelf beter leren kennen en je persoonlijke groei stimuleren.
  3. Betere Klantrelaties: Supervisie helpt je om effectiever om te gaan met klanten, wat leidt tot betere klantrelaties en hogere klanttevredenheid.
  4. Verhoogde Motivatie: Het ontvangen van begeleiding en ondersteuning kan je motivatie verhogen en je helpen om gemotiveerd te blijven in je werk.
  5. Verbeterde Werkcultuur: Door supervisie kunnen communicatie en samenwerking binnen je organisatie verbeteren, wat leidt tot een positievere werkcultuur.

Supervisie vs. Coaching

Het is belangrijk om te benadrukken dat supervisie en coaching verschillend zijn, hoewel ze soms door elkaar worden gehaald. Coaching richt zich op het helpen van individuen bij het behalen van specifieke doelen, terwijl supervisie gericht is op het verbeteren van professionele vaardigheden en het stimuleren van persoonlijke groei. Coaching kan echter een onderdeel zijn van supervisie, afhankelijk van de behoeften van de professional.

Kunnen wij je helpen?

Zowel intervisie als supervisie zijn waardevolle instrumenten voor professionele ontwikkeling en groei. KMOB, als ontwikkelaar van organisatiecultuur, leiderschap en visie, kan je ondersteunen bij het opzetten en organiseren van zowel intervisie als supervisie, vooral binnen de sectoren infra en zorg. Door deze methoden te integreren in je professionele praktijk, kun je de kwaliteit van je werk verbeteren, je motivatie verhogen en je persoonlijke groei stimuleren.

Heb je hulp nodig bij het opzetten en organiseren van intervisie of supervisie? Neem contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij je professionele ontwikkeling.