Klopt de strategie van het familiebedrijf nog wel in deze tijd?

COVID-19 heeft een flinke impact op onze manier van werken en de economie. In veel sectoren zijn de onzekerheden toegenomen, processen in de keten stagneren en er komen minder orders binnen. Het ‘nieuwe’ normaal is voor veel familiebedrijven al gewoon. Zij hebben zich, zo goed als mogelijk, aangepast aan de situatie en proberen net als andere ondernemingen deze tijd te overleven.

De meeste familiebedrijven zijn wel optimistisch over de toekomst, maar stil zitten en afwachten is geen optie. Ondernemers hebben gelukkig altijd wel ideeën om nieuwe producten te produceren of nieuwe markten aan te boren. Dit betekent vaak ook een aanpassingen op de wijze van werken in het bedrijf. Bekend is dat bij langdurig toepassen van nieuwe structuren ook het gedrag zich hiernaar aanpast.

Spanningen

Toch kan de huidige situatie spanningen opleveren. Bijvoorbeeld spanningen over welke lijn gevolgd zal worden in de strategie. Uitgangspunt is vooral om voor continuïteit te gaan, tegenslagen te overwinnen en vooruit te kijken.

Het implementeren van een aangepaste strategie vanuit kansen zijn stappen die elkaar snel opvolgen. Het familiebedrijf is een complexe organisatie, bestaande uit drie verschillende systemen: de familie, het bedrijf en het eigendom. Neem daarom het driecirkel model in acht en betrek deze in zijn geheel bij de stappen die worden ondernomen.

Juist nu is het daarom van belang om elkaar als bestuur en familie te vinden en met elkaar te spreken over de te volgen strategie en lijn. Maak ook taakverdeling in wat nu nodig. Duidelijkheid en sturing geven aan de organisatie, kortom leiderschap.

Informeer iedereen

Een organisatie bestaat uit mensen en iedereen wil weten waar hij of zij aan toe is. Vertel wat je verwacht van iedereen en hoe het bedrijf ervoor staat. Wees eerlijk over wat je vreest, waar je enthousiast over bent, wat je nodig hebt en wat je misschien niet weet. Je kwetsbaar opstellen toont moed en nodigt iedereen binnen het bedrijf uit om echt betrokken te blijven en actief mee te denken over de continuïteit van het bedrijf. Hierin toont het bestuur leiderschap en verbondenheid, dat nu juist belangrijk is.

Hulp nodig binnen uw familiebedrijf?

Daniël Krouwel, oprichter KMOB heeft het Private Wealth Management Programma van Nyenrode succesvol afgerond. Het is een uitbreiding van zijn kennis en diensten die hij levert binnen de infra sector en kan zich inzetten als Trusted Advisor van uw familie.