Teamontwikkeling naar een hoger niveau tillen? Probeer intervisie!

In de constant veranderende professionele wereld van vandaag is het essentieel om te blijven leren en ontwikkelen, ook in de Infra en Zorg. Een manier om dit te doen is via intervisie, een krachtig hulpmiddel dat jou en je collega’s in staat stelt om elkaar te helpen groeien en verbeteren. In deze blog duiken we in het concept van intervisie en het belang ervan voor jouw organisatie.

Intervisie helpt teams om samen problemen aan te pakken, nieuwe ideeën te genereren en de beste werkwijzen te delen, wat resulteert in betere teamprestaties en effectievere probleemoplossing. Bovendien bevordert het een cultuur van continu leren en ontwikkelen, wat absoluut noodzakelijk is in de snel veranderende zakelijke omgeving van vandaag.

Wat is intervisie?

Laten we beginnen bij het begin: wat is intervisie eigenlijk? Nou, simpel gezegd is intervisie een soort groepsproces waarbij jij en je collega’s elkaar helpen om beter te worden in jullie werk. Dit doen jullie door samen te reflecteren op specifieke werksituaties. Klinkt goed, toch?

In plaats van dat één persoon de expert is die iedereen vertelt wat ze moeten doen, gaat het bij intervisie juist om samenwerking. Iedereen brengt zijn of haar eigen ervaringen, kennis en ideeën in. Het is dus een beetje alsof je samen met je collega’s een ‘denktank’ vormt waarin jullie problemen analyseren, oplossingen bedenken en van elkaar leren.

Een belangrijk aspect van intervisie is dat het gaat om actuele, echte werksituaties. Dus niet zomaar theoretische of hypothetische scenario’s, maar de uitdagingen waar jij en je collega’s echt mee te maken hebben. Op deze manier zorgt intervisie ervoor dat jullie allemaal beter uitgerust zijn om met dergelijke situaties om te gaan in de toekomst. En dat is toch wat we allemaal willen, nietwaar?

De voordelen van intervisie

Nu je weet wat intervisie is, vraag je je misschien af: wat levert het me op? Nou, een heleboel! Hier zijn enkele voordelen die je kunt verwachten als je intervisie in je organisatie implementeert:

Ten eerste, intervisie verbetert de samenwerking binnen je team. Doordat iedereen actief betrokken is bij het bespreken en oplossen van problemen, leren jullie elkaar beter kennen en begrijpen. Dit kan de teamdynamiek enorm verbeteren en de samenwerking bevorderen.

Ten tweede, intervisie kan je professionele ontwikkeling een boost geven. Door regelmatig over je werk te reflecteren en feedback te ontvangen van je collega’s, krijg je nieuwe inzichten en ideeën die je helpen groeien in je rol.

Ten derde, intervisie stimuleert probleemoplossend denken. Door gezamenlijk uitdagingen te bespreken en oplossingen te zoeken, oefen je je probleemoplossende vaardigheden en word je beter in het omgaan met complexe situaties op het werk. Je kunt hier concrete leerdoelen mee bereiken.

Dus, of je nu op zoek bent naar een betere samenwerking, persoonlijke groei of verbeterde probleemoplossing, intervisie kan je daarbij helpen!

Conclusie

Met intervisie kun je drie hoofddoelen bereiken:

1. Leren van en met elkaar

2. Groeien als professional

3. Concrete leerdoelen bereiken.

Het mag duidelijk zijn dat intervisie een krachtig instrument kan zijn voor professionele groei en ontwikkeling. Of je nu een leidinggevende, manager of gewoon een teamlid bent, intervisie kan je helpen om nieuwe inzichten en ideeën te verkrijgen, je probleemoplossende vaardigheden te verbeteren, en een sterkere samenwerking en verbinding binnen je team te bevorderen.

Hulp nodig met intervisie?

Heb je hulp nodig bij het opzetten en organiseren van intervisie? Neem contact met ons op. KMOB is ontwikkelaar van organisatiecultuur, leiderschap en visie. Voornamelijk binnen de sectoren infra en zorg.