Er zijn altijd ontwikkelingen die het leiden van een project beïnvloeden. Nieuwe methoden, benaderingen en oplossingen ontstaan als de tijd verstrijkt. Sommige mensen denken dat de manier van leiden geven aan een project misschien niet veel verandert, maar dat is niet het geval.
Hieronder tonen we je enkele trends waarvan wij denken die van invloed zijn op het leiden van projecten in 2021. Dit artikel is niet gebaseerd op persoonlijk onderzoek of wereldwijde statistieken; we delen gewoon onze eigen visie en voorspelingen.
Marktontwikkelingen
In de Bouw en Infra spelen, wellicht voor u ook al bekende ontwikkelingen, die direct en indirect van invloed zijn op de wijze van leiden van een project en hiermee de organisatie en projectleider raken. Denk hierbij aan de thema’s duurzaamheid, Innovatie, veiligheid en opleiding, de Wet Kwaliteitsborging. Stuk voor stuk onderwerpen die van invloed zijn op de markt en de wijze van uitvoeren van projecten. Het is voor een goed verstaan van deze thema’s van belang dat de organisatie en de projectleider kennis heeft genomen van deze thema’s en ze effectief kan toepassen in de projecten en zijn/ haar projectteams.
De populariteit van werken op afstand
De COVID-19-situatie heeft veel dingen om ons heen veranderd. We kunnen het virus nog niet overwinnen, dus veel bedrijven moeten zich aanpassen aan de omstandigheden. Veel bedrijven zijn gedwongen om hun medewerkers thuis te laten werken en de verwachting is dat de situatie voorlopig nog wel hetzelfde zal blijven.
Projectleiders zitten in hetzelfde schuitje. Zij kunnen met verschillende uitdagende problemen worden geconfronteerd die gepaard gaan met virtueel werken.
Thuiswerken is niet hetzelfde als kantoorwerk. Als projectleider zul je een manier moeten vinden om van je persoonlijke ruimte een comfortabele werkplek te maken. Misschien moet je zelfs jouw kantoor op de eettafel onderbrengen. Dat geldt niet alleen voor de projectleider, maar ook voor de andere mensen uit het projectteam.
De groeiende invloed van de projectleider
De organisatiestructuur van veel bedrijven wordt nu minder hiërarchisch. Daarom nemen projectleiders vaak een deel van hun verantwoordelijkheden van hun managers op zich. Onder de vaardigheden waarover een projectleider moet beschikken, wordt strategisch denken misschien wel een van de meest belangrijke.
Projectleiders blijven mensen die de waarde creatie beheren, die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de financiële resultaten, maar ook voor een bepaalde filosofie en uitkomst van het project. Hiermee is een projectleider steeds meer een verbinder van kennis.
Het aansluiten bij de kernwaarden van de opdrachtgever en de eigen organisatie komt misschien wel het meest tot uiting in de wijze waarop onder leiding van de projectleider tot stand komt. Denk aan innovaties en circulairiteit. De praktische uitwerking en toepassing ervan ontstaan in een project waar de concrete uitdagingen liggen. Als projectleider bewust zijn van de kernwaarden en ontwikkelingen (speerpunten) van je eigen onderneming, maar ook die van je opdrachtgever maken dat deze kansen eerder en scherpen worden gezien.
De toenemende complexiteit van projecten
Projecten worden complexer voor degenen die ze uitvoeren, maar ze moeten hoe dan ook eenvoudig aan de omgeving worden uitgelegd. De projectleiders die complexe dingen in een eenvoudige vorm aan hun klanten kunnen presenteren, zullen in staat zijn om effectieve strategieën voor projectpromotie te kunnen ontwikkelen. Denk hierbij aan een virtuele tour op basis van 3D in een opnieuw ontworpen straat. De bewoners ervaren door middel van de virtuele tour de toekomstige straat en zijn hierdoor in staat om beter en praktischer mee te denken. Want hoe je het ook went of keert. Ook Nederland wordt “mondiger” , en de omgeving wil meepraten. Maak deze kans praktisch en constructief, beweeg mee en zoek de open dialoog op.
Dit is één voorbeeld. Het praktisch maken en “doorleefbaar” van jouw product of dienst maakt dat deze beter aansluit bij de klant.
De kracht van emotionele intelligentie
Emotionele intelligentie gaat over zelfbewustzijn, empathie, motivatie, zelfregulatie en verschillende sociale vaardigheden. Tegenwoordig denken veel HR-managers dat de aanwezigheid van sterke emotionele intelligentie een belangrijke factor is bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Onboarden, volledige inwerkplannen, ontwikkelplannen (POP’s), ontwikkelgesprekken, bedrijfsacademies. Deze zijn allemaal gericht op de emotie en het de nieuwe medewerker, maar ook de “zittende” medewerker het zo comfortabeel mogelijk maken, inclusief het intern opleiden van waardevolle medewerkers.
Projectleiders met een sterke emotionele intelligentie zullen de teamcohesie en de kans op succesvolle projectresultaten vergroten. We voorspellen dat bedrijven in 2021 naast projectmanagementvaardigheden op zoek zullen gaan naar sollicitanten met emotionele intelligentie.
Ik verwacht zelfs dat deze zoektocht zo sterk zal gaan worden dat ook kandidaten worden gezocht in andere branches. De emotionele intelligentie is samen met de wilskracht belangrijker dan kennis. Dit komt door een steeds schaarser wordende markt op het gebied van technisch opgeleid persoon in bouw en infra.
Soft skills
Soft skills zijn ook erg belangrijk voor “moderne” projectleiders – ze helpen hen vooruit in hun carrière. Dergelijke soft skills als leiderschap, communicatie en samenwerking geven een voorsprong en bepalen of een projectleider in de bedrijfscultuur en in het team passen.
Soft skills komen ook tot uiting in de wijze waarop de teamleden in een bouwteam, voortgangsoverleg, in gesprek met de opdrachtgever, de omgeving of andere stakeholders zich verhoud. Het is met name de toon die de muziek maakt, is een bekend spreekwoord. En dat is zeker ook van toepassing in de gesprekken, de relatie tussen de projectleider, zijn team, klant en omgeving,
Investeren in vaardigheden van medewerkers
Als een bedrijf succesvol wil zijn, moet het zich niet alleen richten op de behoeften van klanten. Er moet ook worden gezorgd voor de behoefte aan werknemers bij professionele zelfontplooiing.
Voor bedrijven zou het een prioriteit moeten zijn om professionele trainingen voor werknemers te organiseren. Langetermijnrelaties met één team zijn effectiever dan het inschakelen van de diensten van externe specialisten.
Bedrijven dienen hun eigen medewerkers van die nieuwe kennis te voorzien, waarvan de uitvoering tot hun taken behoort. Dit is veel winstgevender dan betalen voor de aanvullende diensten van bekwame specialisten die niet in het bedrijf werken.
Hoewel investeren in vaardigheden niet direct een trend is voor 2021, wil ik deze wel op deze plaats benoemen. In tijden met een laagconjunctuur gaat al snel de focus nog sterker naar rendement. Blijven investeren in vaardigheden blijft dan juist ook cruciaal.
EXCELLEREN ALS PROJECTLEIDER
KMOB heeft een special trainingsprogramma voor projectleiders ontwikkeld: Excelleren als Projectleider. Vergroot je inspirerend vermogen en bouw aan verbindingen in je team en daarbuiten. Versterk je regievoering, laat de mensen om je heen excelleren, ontwikkel jezelf structureel en duurzaam met dit programma. Neem gerust contact met ons op en we praten je graag bij over de mogelijkheden.
KMOB is ontwikkelaar van organisatiecultuur, leiderschap en visie. Voornamelijk binnen de sectoren infra en zorg en familiebedrijven in het bijzonder. Daarin zijn we in staat om problemen binnen de organisatie in het geheel of teams, of leiders aan te pakken. Het complete transitieproces wat met deze ontwikkeling gepaard gaat kan KMOB verzorgen.