De top 5 uitdagingen van een projectleider die vanuit thuis werkt

Het belangrijkste werk van een projectleider is ervoor te zorgen dat moeilijke projecten effectief worden afgerond met een positief resultaat. Er zijn echter enkele factoren die van invloed kunnen zijn op het werk van een projectleider, zowel interne als externe factoren. Laten we eens kijken naar de top 5 uitdagingen waarmee projectleiders in tijden van de Corona-crisis kunnen worden geconfronteerd.

DE TOP 5 UITDAGINGEN VAN THUISWERKENDE PROJECTLEIDERS:

1. DOELSTELLINGEN NIET HELDER

Het eerste probleem waar een projectleider waarschijnlijk tegenaan zal lopen ligt meestal aan de interne organisatie. Soms worden de doelen of doelstellingen niet goed definiëren voordat het project van start gaat. Het risico is nu ook groter doordat iedereen op afstand werkt. Dit zal op lange termijn een groot probleem vormen voor de projectleider. Een slecht gepland project zal uiteindelijk zeker mislukken. Het is heel belangrijk dat doelen, budget en tijdspad worden besproken voordat het project begint. Het is ook goed om andere opties achter de hand te hebben voor het geval het eerste idee niet werkt.

2. TEAMLEDEN LEVEREN PROBLEMEN OP

Laten we eerlijk zijn, het succes van een project is afhankelijk van de mensen die het uitvoeren. Als projectleider is dit het tweede probleem waarmee je waarschijnlijk te maken krijgt. Je moet werken met ofwel onervaren teamleden of teamleden die niet over de vaardigheden beschikken om de taken goed uit te kunnen voeren. Ook zijn teamleden niet altijd goed bereikbaar, zij hebben de kinderen thuis of andere verplichtingen waardoor ze niet altijd vanuit huis kunnen werken. Deze uitdaging zal de voortgang van jouw werk vertragen en in sommige gevallen leiden tot de beëindiging van het project, zonder succes. Het is heel belangrijk dat je over teamleden beschikt die passen bij hun taak of dat er een goede training wordt gegeven om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor het project. Daarbij moet je aandacht voor je team hebben om ieder lid te laten excelleren, maar ook positief kritisch zijn naar het management  voor de juiste man op de juiste plaats. Deze positief kritische houding maakt het beste resultaat voor het project, het team en de organisatie.

3. RISICO’S ZIJN MOEILIJK TE OVERZIEN

Van een projectleider wordt verwacht dat hij de risico’s in het project zo laag mogelijk houden. Dit is een heel moeilijke taak, vooral als er interne factoren zijn die jouw werk beïnvloeden. Je kunt het risiconiveau in jouw team verlagen door voldoende informatie over het project te verzamelen, een vertrouwensband op te bouwen onder de teamleden en te weten welk deel van het project niet haalbaar is en te wijzigen voordat het te laat is. Dat valt niet mee als iedereen vanuit huis werkt en je snel het inzicht kwijt kunt raken in de prestaties van individuele teamleden.

4. COMMUNICATIEPROBLEMEN

Je zult als projectleider waarschijnlijk ook te maken krijgen met communicatieproblemen tussen jou en je team en tussen teamleden onderling. Als projectleider moet je voor iedereen openstaan, zodat teamleden naar je toe kunnen komen met hun problemen, ook al werken zij niet in dezelfde omgeving als jij. Je moet ze ook laten weten dat iedereen essentieel is voor het succes van het project, vandaar de noodzaak om meer open met elkaar te communiceren. Merk daarbij op dat gebrek aan communicatie of miscommunicatie een enorm risico vormt voor het hele project.

5. MANAGEN VAN VERWACHTINGEN.

Er wordt verwacht dat je weet wat jouw teamleden van je als hun manager verwachten en dat je teamleden tegelijkertijd moeten weten wat je van hen verwacht. Zodra je elkaars verwachtingen kent, wordt het gemakkelijker om de gewenste doelen te bereiken. Beschikbaarheid van mensen, middelen, deadlines, training en betalingen zijn enkele van de kritieke kwesties die regelmatig moeten worden besproken tussen het management en de medewerkers, zodat het project succesvol kan verlopen.

Ontwikkel jezelf verder als projectleider

KMOB heeft een special trainingsprogramma voor projectleiders ontwikkeld: Excelleren als Projectleider. Vergroot je inspirerend vermogen en bouw aan verbindingen in je team en daarbuiten. Versterk je regievoering, laat de mensen om je heen excelleren, ontwikkel jezelf structureel en duur­zaam met dit programma.

In het programma zitten meerdere momenten van individuele coaching en intervisie. Je leert van je eigen en andere verhalen, knelpunten en resultaten door goed te reflecteren op je eigen rol, aanpak, gevoelens en ervaringen. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van je eigen team(s) binnen jouw organisatiecontext. Zo worden jouw bestaande projectmanagement skills uitgebreid met inzicht in het menselijk handelen. Je krijgt meer inzicht in je eigen persoonlijkheid. Je ontdekt patronen in je eigen denk­ en handelswijzen, die van je teamleden en je samenwerkingspartners. Je leert hoe je hier effectiever mee kunt omgaan en veel meer verbindend regie kunt voeren.

Meer informatie of aanmelden voor een intakegesprek voor het programma ‘Excelleren als Projectleider’? Neem gerust contact met ons op.