Wijken familiebedrijven echt af? En wat heeft dat met projectmanagement te maken?

Het Corona-virus zorgt voor problemen bij veel bedrijven. De omzet blijft achter omdat klanten wegblijven. Sommige bedrijven hebben zelfs hun deuren moeten sluiten of moeten reorganiseren. Dat geldt ook voor familiebedrijven, maar meestal in mindere mate.

Familiebedrijven staan bekend om hun weerbaarheid. Zij kunnen wel tegen een economische neergang omdat zij minder gebruik maken van externe financiering en vaak familiekapitaal in het bedrijf hebben opgebouwd. Maar waarom zijn familiebedrijven anders en wat heeft het allemaal met projectmanagement te maken? In deze blogpost zullen we hier uitleg over geven.

Waarom zijn familiebedrijven anders?

Familiebedrijven gaan er in ieder geval vanuit dat het bedrijf wordt behouden en doorgegeven aan de volgende generatie. Om dit te bereiken wijken ze wat van andere bedrijven, met name om de mate van:

  • Soberheid,
  • Betrouwbaarheid,
  • Een zekere risicovermijding
  • Maar tegelijkertijd ook een drive voor innovatie en investeringshorizon op de lange termijn.
  • Bovenal streven ze er naar om het kapitaal binnen de familie te houden en de eer hoog te houden.

Er worden beslissingen genomen – die naast puur economische motieven ook de impact op de familie omvatten. Bijvoorbeeld:

  • Familiebedrijven zijn risicomijdend. Ze investeren bijvoorbeeld minder in innovatie (gemeten naar uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling)
  • Toch lijken ze meer innovatieve output te genereren. Omdat ze bijvoorbeeld beduidend meer patenten aanvragen.

Innovatief met minder investeringen? Hoe werkt dat?

Onderzoek verklaart dit effect met een toegenomen bewustzijn van spaarzaamheid, impliciete kennis en ervaring die generaties lang zijn ontwikkeld. Deze kennis is beschikbaar voor innovatie en kan zonder veel moeite en onderzoek ingezet worden.

Dit effect is overigens sterker als het familiebedrijf ouder wordt en van generatie tot generatie overgedragen is. Er wordt beweerd dat management en familie dan een samenhangende reeks waarden hebben, die zich met name uitstrekt tot voorbij de besluitvormingshorizon. Een manager met een prestatie-gerelateerde bonus zal wellicht eerder beslissen om het succes op korte termijn te maximaliseren – dat wil zeggen succes dat een directe impact heeft op de bonus. Deze beslissing hoeft echter niet de juiste te zijn voor de ontwikkeling van de onderneming op lange termijn. Integendeel.

En wat heeft dit met projectmanagement te maken?

Op het eerste gezicht heeft het misschien weinig te maken met projectmanagement. Maar we denken dat het mogelijk is om enkele best practices af te leiden die direct verband houden met het leiden van projecten – en deze zijn:

  1. Kennis van projecten borgen: het is niet gemakkelijk – zelfs niet met een familie op de achtergrond – om de knowhow in het bedrijf te behouden. Noch van familielid op familielid, noch van werknemer naar werknemer. Misschien komt dit je bekend voor: hoe vaak heb je in je bedrijf gedacht: we hebben zoiets eerder gedaan … wie was het? Is hij niet al met pensioen? Maar goed projectmanagement vergt borging van ervaring van het ene project naar het andere.
  2. Streven naar een investeringshorizon op de lange termijn: Het is erg moeilijk om bedrijfsprestaties op lange termijn te stimuleren – vooral in sectoren waar managers slechts 5-10 jaar blijven. Door goed projectmanagement is het mogelijk om na te gaan wie wat, wanneer en hoe heeft gedaan en wat het resultaat was, ook na lange tijd.
  3. Altijd het doel in de gaten houden: goed projectmanagement maakt het ook mogelijk om zonder veel moeite langetermijnprojecten na te streven.
  4. Lange termijn meetbaar maken: Goed projectmanagement is zo gestructureerd dat meetcriteria voor langetermijnprestaties in de planning worden meegenomen.
  5. Beperk de administratieve inspanning tot een minimum: familiebedrijven lijken door hun hechte familiebanden in de loop van de tijd lage kosten te hebben voor de borgen van opgedane ervaringen. De kennis lijkt met de familie verbonden te zijn. Goed projectmanagement schittert hier door doelgerichte nabesprekingen en door het feit dat oorzaak-gevolgrelaties duidelijk zichtbaar worden in projecten.

Advies nodig over project management of familiebedrijven?

Daniël Krouwel, oprichter KMOB heeft het Private Wealth Management Programma van Nyenrode succesvol afgerond. Het is een uitbreiding van zijn kennis en diensten die hij levert binnen de infra sector en kan zich inzetten als Trusted Advisor van uw familie.

Daarnaast heeft  KMOB heeft een special trainingsprogramma voor projectleiders ontwikkeld: Excelleren als Projectleider. Vergroot je inspirerend vermogen en bouw aan verbindingen in je team en daarbuiten. Versterk je regievoering, laat de mensen om je heen excelleren, ontwikkel jezelf structureel en duurzaam met dit programma. Neem gerust contact met ons op en we praten je graag bij over de mogelijkheden.

KMOB is ontwikkelaar van organisatiecultuur, leiderschap en visie. Voornamelijk binnen de sectoren infra en zorg en familiebedrijven in het bijzonder.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.